Soja ekstrudowana

Soja ekstrudowana pełnotłusta

Firma AP Trans Energy Sp. z o.o. jest znanym i cenionym zakładem produkującym soję ekstrudowaną. Soja ekstrudowana zawiera w swoim składzie przeciętnie 35% białka i 18% tłuszczu. Poddanie jej obróbce wpływa pozytywnie na poprawę strawności białka, redukcję szkodliwości związków antyodżywczych, a także gwarantuje czystość mikrobiologiczną produktu.

Surowe nasiona soi praktycznie nie nadają się do stosowania w paszach dla zwierząt monogastrycznych (są odradzane przez weterynarzy i innych specjalistów). Surowe nasiona soi zawierają szereg substancji antyodżywczych, takich jak: inhibitory trypsyny i chymotrypsyny, lektyny, fenolany, białka o działaniu immunogennym oraz kwasy fitynowe. Związki te znacznie obniżają wartość pokarmową. Jednym ze sposobów podnoszenia wartości pokarmowej tego surowca, jest poddanie go ekstruzji. Jest to rodzaj obróbki, polegający poddaniu surowca działaniu wysokiego ciśnienia i temperatury, w specjalnie do tego przystosowanych prasach. Dzięki temu nasza soja ekstrudowana jest świetnym składnikiem odżywczym dla różnego rodzaju zwierząt, nawet tych, najbardziej wybrednych pod względem smakowym. Białko nasion soi jest łatwo przyswajalne, zaś skład aminokwasowy jest bardzo zbliżony do składu białka jaja kurzego. Soja ekstrudowana nie tylko jest źródłem wysokowartościowego białka roślinnego o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych, takich jak: lizyna, tryptofan, ale również zawiera bardzo dużo tłuszczu o korzystnym składzie kwasów tłuszczowych. Pełnotłuste nasiona soi poddane procesowi ekstruzji wykorzystywane mogą być w żywieniu trzody chlewnej, drobiu, królików, zwierząt futerkowych, psów, kotów oraz przeżuwaczy. Dodatkową zaletą naszego produktu jest to, iż jest on w całości wytworzony z soi niemodyfikowanej genetycznie. Dlatego produkowana u nas soja ekstrudowana cieszy się tak dużą popularnością w całym kraju.

Korzyści ze stosowania soi ekstrudowanej

– wzrost wartości biologicznej białka poprzez unieczynnienie substancji antyodżywczych znajdujących się w surowym ziarnie,
– zwiększenie przyswajalności białka, w tym aminokwasów egzogennych,
– wzrost zawartości energetycznej surowca w suchej masie oraz lepsza przyswajalność lecytyny, będącej źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fosfoglicerydów, wpływających na metabolizm tłuszczów,
– stabilność tłuszczu na utlenienie oraz obniżenie podatności na rozkład w żwaczu,
– poprawę smakowitości ziarna soi. Nasiona soi dostarczają również witamin, takich jak witamina: B1, B2, B6, PP, E, K, A oraz składników mineralnych potasu, magnezu, fosforu, wapnia i żelaza.

Parametry soi ekstrudowanej od producenta

– Białko min. 33%
– Wilgotność max. 12%
– Tłuszcz min. 15%